Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes in potgrond. Ze zijn slechts enkele millimeters groot, maar kunnen in een warme en vochtige omgeving snel uitgroeien tot een hardnekkige plaag. Hoewel rouwvliegjes op zichzelf onschadelijk zijn en enkel eitjes leggen en rondvliegen, vormen hun larven wél een probleem. Deze eten de wortels van planten aan, wat kan leiden tot verzwakte of zelfs afstervende planten. Vooral als je veel zaait of stekt, zul je merken dat rouwvliegjes steeds weer opduiken in je potgrond.
Wil je rouwvliegjes bestrijden in je (kamer)planten? Lees verder voor de beste methoden om van deze vervelende vliegjes af te komen!
Wat zijn rouwvliegjes?
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen. Ze hebben verschillende benamingen, zoals varenrouwmug, varenrouwvlieg, rouwmug, rouwvarenmug, kleine rouwvlieg, grondvliegjes en dondervlieg. Een insect met zoveel namen laat zien hoe vaak ze voorkomen en hoeveel overlast ze kunnen veroorzaken! Rouwvliegjes in huis of de kas kunnen uitgroeien tot een ware plaag, vooral als ze zich snel vermenigvuldigen. Ook terrasplanten die in de winter naar binnen worden gehaald, kunnen ongemerkt een invasie van rouwvliegjes met zich meebrengen.

Er bestaan veel soorten rouwmuggen, die allemaal tot de Sciaridae-familie behoren. De soorten die de meeste schade aan planten en gewassen veroorzaken, vallen onder de geslachten Bradysia en Lycoriella.
- Bradysia (varenrouwmuggen) zijn wereldwijd wijdverspreid en gedijen goed in potgrond.
- Lycoriella (champignonmuggen) komen vooral voor in de champignonteelt en kunnen daar ernstige schade aanrichten.
Een opvallend kenmerk van rouwmuggen is dat ze hoog op hun poten staan. De volwassen rouwvliegjes eten nauwelijks iets, want hun enige doel is voortplanting. Dit verklaart waarom rouwvliegjes zich razendsnel vermenigvuldigen en in korte tijd een hardnekkige plaag in je planten en potgrond kunnen worden.
Wat doen rouwvliegjes?
Rouwvliegjes, officieel bekend als de varenrouwmug, zijn kleine muggen van 3 tot 5 mm groot. Ze worden aangetrokken door vochtige omgevingen, warme temperaturen en potgrond. Als deze omstandigheden aanwezig zijn, is de kans groot dat rouwvliegjes zich snel vermenigvuldigen. In kassen en binnenshuis kunnen ze het hele jaar door actief zijn, en bij 24°C planten ze zich continu voort.
Hoe herken je rouwvliegjes in potgrond?
De aanwezigheid van rouwvliegjes valt vaak op tijdens het water geven van kamerplanten. Zodra je de plant bevochtigt, vliegen ze plotseling op uit de potgrond. Bij een ernstige plaag blijven ze niet alleen rond de planten, maar gaan ze ook door het huis of de kas zwermen.
Zijn rouwvliegjes schadelijk?
De volwassen rouwvliegjes zelf richten weinig schade aan tijdens de enkele dagen dat ze maar leven. In die korte tijd leggen de vrouwtjes wel tussen de 50 en 200 eitjes in vochtige potgrond. Deze eitjes zijn slechts 0,1 tot 0,25 mm groot en hebben een geelachtig witte kleur. Ze worden in groepjes afgezet rondom plantenwortels. Rouwvliegjes kunnen dus op zeer korte tijd met heel veel zijn.
De echte schade wordt veroorzaakt door de larven, die na slechts 2 tot 3 dagen uitkomen en zich voeden met de wortels van planten. Dit kan leiden tot verzwakte of zelfs afstervende planten.
Welke schade veroorzaken larven van rouwvliegjes of varenrouwmug?

De larven van rouwvliegjes zijn 5 tot 12 mm lang, hebben een glasachtig witte kleur en een zwarte kop. Ze hebben geen poten en verblijven in vochtige potgrond tot ze verpoppen om zich te ontwikkelen tot volwassen rouwvliegjes. De volledige levenscyclus – van ei tot volwassen insect – duurt gemiddeld drie tot vier weken, maar bij hoge temperaturen verloopt dit proces aanzienlijk sneller.
Wat eten rouwvliegjes larven?
Jonge rouwvliegjes larven voeden zich met rottend plantenmateriaal, algen en schimmels die in de grond aanwezig zijn. Naarmate ze groeien, gaan ze zich ook voeden met levend plantaardig materiaal, zoals wortelharen, zachte wortels en zelfs jonge plantstengels. Ze kunnen zich een weg vreten door de stengels en zitten vaak onder de bast van stekken.
hoe schadelijk zijn de larven van de varenrouwmug?
De vraatschade van de larven maakt planten extra kwetsbaar voor schimmelinfecties, wat kan leiden tot ernstige bijkomende schade.
- Jonge stekken en zaailingen zijn bijzonder gevoelig en kunnen plots verwelken en afsterven doordat de larven hun jonge wortels wegvreten, waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen.
- Grote kamerplanten kunnen een rouwvliegjes plaag meestal goed overleven, maar de plant wordt wel verzwakt door de vraatschade aan de wortels.
Wil je rouwvliegjes bestrijden op de meest effectieve manier? Grijp op tijd in met aaltjes tegen rouwvliegjes om schade te voorkomen!
Wat is het schadebeeld van rouwvliegjes
Naast het feit dat je volwassen vliegjes uit de potgrond ziet opvliegen, kan je ook volgende kenmerken zien bij je planten:
- Groeivertraging: de plant blijft als het ware stilstaan en groeit niet verder
- Verwelking: bladeren worden geel en de plant ziet er ziek uit
- Afsterving: de stengels worden zwak en de plant sterft volledig af
- Schimmels: door de vraatschade worden schimmels, zoals Fusarium, Botrytis, Verticillium, Pythium, Phytopthora zichtbaar op de plant
OPGELET! Larven van rouwvliegjes kunnen schimmels overdragen van zieke naar gezonde planten.
Welke planten zijn vatbaar voor varenrouwmug?
Varenrouwmuggen vormen een probleem voor verschillende soorten planten, vooral in verwarmde omgevingen zoals kassen, binnenshuis en onder glas. Vooral zaailingen, stekken en jonge verspeende planten lopen risico, omdat ze nog kwetsbaar zijn voor vraatschade door de larven.
Hier is een overzicht van planten die extra gevoelig zijn voor een varenrouwmug-infectie:
- Zaailingen, stekken en jonge planten – Vooral in warme, vochtige omstandigheden zijn deze extra vatbaar.
- Potplanten – Varens, Poinsettia, Azalea, Cyclamen, Kalanchoë, Exacum, Begonia en andere kamerplanten.
- Vaste planten – Soorten zoals Sedum, Hedera, Viburnum opulus, Skimmia, Liatris, Delphinium zijn gevoelig.
- Verhoute winterstekken – Onder andere Lavendel, Clematis, Fallopia en Vitis kunnen aangetast worden.
- Keukenkruidenplantjes – Aangekochte kruidenplanten zoals verse basilicum kunnen een varenrouwmug plaag mee naar binnen brengen.
Rouwvliegjes in kamerplanten

Veel mensen maken voor het eerst kennis met rouwvliegjes in kamerplanten wanneer ze kleine zwarte vliegjes uit potgrond zien kruipen of rond hun planten zien zweven. Ze lijken plotseling te verschijnen, zelfs als je jarenlang geen last van rouwmuggen hebt gehad. Eenmaal aanwezig, kunnen ze zich snel vermenigvuldigen, waardoor je ze zo snel mogelijk kwijt wilt.
Hoe krijg je rouwvliegjes in kamerplanten?
Rouwvliegjes komen vaak ongemerkt je huis binnen via potgrond, nieuwe planten of te veel water geven. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
- Potgrond als besmettingsbron: Varenrouwmuggen kunnen al in potgrond of stekgrond aanwezig zijn. Bij het verpotten van kamerplanten breng je ze zo onbewust naar binnen. Tip: Zet een zak potgrond eerst buiten open met een gele rouwvliegjes plakstrip erbij om te controleren of er rouwvliegjes in zitten.
- Nieuwe kamerplanten: Aangekochte planten kunnen al besmet zijn met rouwmuggen. Ook verse keukenkruiden zoals koriander of basilicum op de vensterbank kunnen een broedplaats vormen voor rouwvliegjes.
- Te veel water geven: Vochtige potgrond is de perfecte omgeving voor rouwvliegjes om eitjes in te leggen. Als het water niet goed uit de pot kan lopen, beginnen wortels te rotten, wat varenrouwmuggen aantrekt.
- Terrasplanten overwinteren: Planten die in de zomer buiten staan, kunnen ongemerkt rouwvarenmuggen meebrengen wanneer je ze in de winter naar binnen verplaatst.
- Zelf planten kweken en stekken : Stekken moeten vochtig blijven om te wortelen, maar die constante vochtigheid trekt rouwmuggen aan, waardoor een plaag kan ontstaan.
Rouwvliegjes of fruitvliegjes?
Rouwvliegjes en fruitvliegjes lijken op het eerste gezicht op elkaar. Toch zijn ze eenvoudig van elkaar te onderscheiden:

- Gele plakstrips zet je in om volwassen varenrouwmuggen te vangen. Ze worden aangetrokken door de gele kleur en blijven aan de lijm plakken.
- Aaltjes tegen rouwvliegjes doden de larven in de potgrond en zijn de beste, snelste en eenvoudigste manier om van die vervelende vliegjes af te geraken. Tijdens de behandeling laat je de potgrond niet volledig uitdrogen.
- Bodemroofmijten gaan op zoek naar larven en poppen van rouwvliegjes in de potgrond. Ze kunnen ook in iets drogere omstandigheden overleven in tegenstelling tot de aaltjes.
Rouwvliegjes bestrijden kan zelfs door deze 3 behandelingen te combineren. Des te sneller ben je van de vliegjesplaag verlost!
Rouwmug bestrijden doe je dus best met de juiste middelen, anders blijf je aanmodderen!
Door de larven van de rouwvarenmug te bestrijden, ga je ook de strijd aan tegen volwassen rouwvliegjes. Door de voortplantingscyclus te doorbreken, voorkom je dat er nieuwe volwassen rouwvliegen ontstaan.
Aaltjes tegen rouwvliegen
Bij Rootsum kan je aaltjes kopen tegen rouwvlieg onder de merknaam Stenema. Deze aaltjes worden geleverd in een kleisubstantie die moet opgelost worden in water en aangegoten op de potgrond van de planten.

Wat zijn aaltjes?
Insectparasitaire aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine wormpjes die parasiteren op insecten, kevers en hun larven. Rouwvliegjes bestrijden is dus ideaal met aaltjes, omdat ze de larven aanpakken en zo de plaag bij de bron elimineren.
Hoe werken aaltjes tegen rouwvliegen?
De aaltjes tegen varenrouwmug dringen de rouwvlieglarven binnen en vergiftigen ze bacterieel. Dit werkt omdat de aaltjes samenleven met bacteriën die dodelijk zijn voor de larven van varenrouwmuggen. Ze vermenigvuldigen zich in de dode larven en komen bij de ontbinding opnieuw vrij in de potgrond, waar ze op zoek gaan naar nieuwe prooien.
Hoe snel werken aaltjes?
Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes werkt heel snel. In de meeste gevallen ben je binnen een week verlost van de rouwvliegjes. Bij een zware aantasting kan het iets langer duren (tot drie weken) en kan een tweede behandeling nodig zijn.
Belangrijk: Zolang de aaltjes actief zijn, mag je de potgrond niet laten uitdrogen, omdat ze niet overleven in droge grond.
Hoeveel aaltjes heb je nodig?
Overdoseren met aaltjes kan geen kwaad. Voor de meeste toepassingen is de kleinste verpakking Stenema (5 miljoen aaltjes) al voldoende. Je behandelt hiermee makkelijk tot 25 normale kamerplanten.
Behandel alle kamer- en terrasplanten om te voorkomen dat rouwvliegjes zich verplaatsen naar niet-behandelde potten.
Veilig voor mens, dier en milieu – Aaltjes tegen rouwvliegjes zijn volledig natuurlijk en kunnen zonder risico binnenshuis worden toegepast.
Aaltjes tegen varenrouwmug preventief toepassen
Heb je veel stekjes of nieuwe planten? Dan is het verstandig om ze preventief te behandelen tegen rouwvliegjes. Dit voorkomt uitval en beschermt je planten vanaf het begin.

- Direct na het stekken of zaaien: behandel je planten meteen met Stenema, aaltjes tegen rouwmug. Dit voorkomt dat de larven in de potgrond schade aanrichten, omdat ze al in een vroeg stadium worden gedood. Vooral in de eerste zes weken na het stekken zijn planten extra gevoelig voor varenrouwmug.
- Bij traag groeiende gewassen: denk aan stekken van kamerplanten, is het nodig om na zes weken een tweede behandeling met aaltjes te doen om opnieuw bescherming te bieden.
Voorkom schade en uitval: Als je wacht met rouwvliegjes bestrijden tot de rouwvliegjes zichtbaar zijn, kan de schade al te groot zijn en zullen jonge plantjes moeilijk overleven. Een tijdige behandeling met aaltjes is daarom de beste aanpak!
Roofmijt tegen rouwvliegjes
Rouwvliegjes bestrijden met Hypoaspis roofmijten is een effectieve en natuurlijke methode, zowel preventief als curatief. Hypo-mite bevat de lichtbruin-beige roofmijten Stratiolaelaps scimitus, een bodembewonende roofmijt die van nature in de grond voorkomt. Ze bewegen zich in de bovenste laag van de grond of potgrond, soms ook op de potten, en voeden zich met bodeminsecten.

Hoe werken roofmijten tegen rouwvliegjes?
- Voedselbron: Hypoaspis roofmijten eten zowel larven als poppen van rouwvliegjes, maar geven de voorkeur aan jonge larven van de varenrouwmug.
- Brede werking: Naast rouwvliegjes bestrijden voeden ze zich ook met springstaarten, trips-poppen en wortelluizen.
- Effectief tussen 15°C en 30°C: De roofmijten kunnen ingezet worden vanaf deze temperaturen en zijn ideaal voor kassen en binnenshuis.
- Juiste dosering: Afhankelijk van de mate van aantasting gebruik je 100 tot 1000 roofmijten per m².
Beste resultaat? Vroeg uitzetten! Roofmijten werken het meest effectief wanneer ze bij een beginnende aantasting worden toegepast. Dit geldt trouwens voor alle biologische bestrijders!
Wanneer rouwvliegjes bestrijden met roofmijt?
Voor particulieren: rouwvliegjes bestrijden met Stenema, aaltjes tegen varenrouwmug is het eenvoudigst en het meest effectief. In de meeste gevallen merk je het probleem pas op wanneer er al een aantasting aanwezig is, daarom raden we aaltjes als eerste bestrijdingsmethode aan.
Hoewel aaltjes zeer effectief zijn, moeten ze in vochtige potgrond kunnen overleven. Dit is niet altijd mogelijk. In de volgende situaties werken roofmijten beter:
- Kamerplanten die weinig water verdragen: Sommige planten kunnen niet constant vochtig gehouden worden. In dat geval zijn roofmijten een beter alternatief om de rouwvlieglarven in de potgrond te bestrijden.
- Orchideeën en planten met speciaal substraat: Aaltjes hebben potgrond nodig om zich voort te bewegen. Als het substraat te grof of te droog is, werken roofmijten beter dan aaltjes.
- Ernstige aantasting? Combineer aaltjes met roofmijten! Bij een grote plaag is rouwviegjes bestrijden door een combinatie van aaltjes en bodemroofmijten de meest doeltreffende aanpak.
Voor kwekers: Ben je een professionele kweker? Dan kun je preventief roofmijten inzetten om rouwvliegjes te voorkomen. Dit doe je door de juiste hoeveelheid roofmijten gelijkmatig uit te strooien op de trays vóór het stekken.
Langdurige werking
Roofmijten kunnen enkele weken zonder voedsel overleven. Zelfs als er nog geen varenrouwmuggen aanwezig zijn, blijven ze actief en pakken ze de plaag aan zodra die zich voordoet.
Aaltjes als alternatief
Ook aaltjes kunnen preventief worden toegepast in kweekruimtes. Let er hierbij op dat je bij het water geven voorzichtig bent, zodat de aaltjes niet uit de trays worden weggespoeld.
Aaltjes kopen tegen rouwvlieg bij Rootsum
Wil je rouwvliegjes bestrijden op een eenvoudige en snelle manier? Bij Rootsum bestel je eenvoudig aaltjes tegen rouwvlieg via onze webshop. Bestel vandaag en ontvang je aaltjes de volgende dag thuis, of haal ze op in ons centrale magazijn. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen.
✔ Bewezen effectief: Duizenden klanten hebben onze aaltjes tegen rouwvliegjes gebruikt en hun probleem succesvol opgelost.
✔ Eenvoudig & efficiënt: Dit is de beste biologische oplossing om rouwvliegjes te bestrijden, zonder schadelijke stoffen.
✔ 100% natuurlijk: Veilig voor mens, dier, milieu en plant.