We spitten, frezen of woelvorken om onze grond te verluchten en voedingsstoffen vrij te maken in de veronderstelling dat dit noodzakelijk is om groenten en fruit te kweken. Maar wist je dat we eigenlijk niets moeten doen! De regenwormen doen het in ons plaats en zelfs veel beter dan we het zelf kunnen ! Wat de regenwormen doen, kan niet door een kunstmatige bewerking worden overgenomen. Regenwormen spelen een belangrijke rol in de bodem. Hierbij alle voordelen van regenwormen op een rijtje.
- Net als de regenwormen gaan de micro-organismen een slijmerige massa produceren om de grond- en humusdeeltjes tot grotere gehelen te binden. Samen werken ze dus aan de goede bodemstructuur die het ons mogelijk maakt om sterke planten te kweken.
- Net als regenwormen gaan de micro-organismen ook organisch materiaal omzetten in voedingsstoffen voor de planten.
Regenwormen bemesten de grond

Regenwormen zetten afgestorven plantenresten en organisch materiaal om in waardevolle humus. Op hun tocht door de tuin, eten ze letterlijk de aarde op. Je kan stellen dat de bovenste grondlaag door de maag van de regenwormen passeert.
Het dode plantenmateriaal dat er in zit, gebruiken ze om zich te voeden. Wat ze niet nodig hebben, komt als wormen mest er terug uit. Maar de uitgepoepte aarde is veel beter dan die ze bij aanvang gegeten hebben. Dit komt dankzij specifieke bacteriën in hun maag die ervoor zorgen dat de uitgepoepte aarde veel meer voedingsstoffen bevat als oorspronkelijk en dat de bodemdeeltjes veel beter samenhangen als daarvoor. De grond is dus letterlijk verbeterd dankzij de regenwormen.
Uit onderzoek is gebleken dat plantenwortels echt actief naar uitwerpselen en wanden van wormengangen groeien (ook tegen de zwaartekracht in) om zo de extra voedingsstoffen te kunnen pakken.
Regenwormen zorgen voor water en zuurstof in de grond
Regenwormen graven voortdurend gangen in de bodem, oppervlakkige maar ook heel diepe gangen. Er zijn verschillende soorten regenwormen naargelang de diepte waarin ze werken. De luchtkanalen in de bodem zorgen voor een snellere opwarming in het voorjaar en voor een betere waterinfiltratie. De hoeveelheid water dat kan doorsijpelen in de bodem kan verdubbelen dankzij de gangen van de regenwormen!
Dankzij de luchtkanalen komt er ook zuurstof in de bodem. Zuurstof helpt bij de afbraak van organisch materiaal in de bodem en is noodzakelijk voor een goede plantengroei. Bij gebrek aan zuurstof gaan plantenwortels verstikken en ontstaan allerhande ziekten.
De gangen van de regenwormen zorgen dus voor een diepe uitwisseling van water en zuurstof waardoor plantenwortels dieper in de grond wortelen.
Bovendien gaan bomen en planten de gaten gebruiken om zich met hun wortels in te nestelen. De regenwormen zetten een slijmstof af op de gegraven gangen waardoor de luchtkanalen stevig zijn maar ook voedselrijk. Vandaar dat wortels actief naar de wormengangen zoeken.
Regenwormen vormen bodemdeeltjes
Een goede bodemstructuur bestaat uit een kruimelstructuur die gevormd wordt door stabiele bodemdeeltjes. Deze bodemaggregaten bestaan uit minerale bodemdeeltjes en organische stof. Ze worden aan elkaar geklit dankzij het bodemleven.
Ik sprak daarnet van een slijmstof die de regenwormen afzetten op hun gangen waardoor de gangen verstevigd worden. Diezelfde slijmstof zorgt er voor dat de gronddeeltjes en humusdeeltjes aan elkaar gaan hangen. Hierdoor ontstaat letterlijk een betere grondstructuur.
Regenwormen zijn onderdeel van een levende bodem
Samen met regenwormen vormen miljarden bacteriën, schimmeldraden, grote en kleine insecten samen een levende bodem. Al deze micro-organismen zijn bondgenoten in hetzelfde proces.
Regenwormen zijn voedsel voor de vogels
Regenwormen dienen als voedsel voor vele vogels en dieren zoals lijsters, meeuwen, roodborstjes, kraaien, merels, steenuilen, mollen, spitsmuizen en dassen. Dassen bijvoorbeeld verslinden grote hoeveelheden wormen die ze bij vochtig weer of in de dauw betrappen bij de ingang van hun gangen. Maar ook kevers, slakken en platwormen hebben regenwormen op het menu staan. Daarnaast bieden hun gangenstelsels schuilplaatsen aan nuttige roofinsecten zoals loopkevers.
Ook interessant om te lezen: