Oost Indische kers is één van de meest geliefde eenjarige planten in de moestuin maar gedijt even weelderig op een balkon of terras. De Indische kers werd in de 17de eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht. In Peru, Chili, Bolivia en Mexico groeien ze van nature.
Houd je van Oost-Indische kers? Pluk dan zeker veel bloemen! Hoe meer bloemen je plukt, hoe meer ze er zullen vormen. Trouwens deze plant heeft talrijke synoniemen zoals kapucijnbloem, kanariekers en klimkers.
Waar groeit Oost-Indische kers het best?
Oost-Indische kers is een eenjarige, sierlijke plant met gele, oranje of rode bloemen. Sommige soorten blijven laag terwijl andere variëteiten klimmen of kruipen. Oost-Indische kers is geen woekeraar, de plant laat zich gemakkelijk verwijderen na de winter. Ze kan zichzelf in het najaar uitzaaien waardoor ze soms het volgend voorjaar spontaan verschijnt.
Ze staat het liefst in de zon of halfschaduw op humusrijke, vochtige grond. Oost-Indische kers bloeit rijkelijk vanaf juni tot de vorst. Van nature groeit ze in Zuid-Amerika aan riviertjes.
Oost indische kers zaaien
Oostindische kers is zeer gemakkelijk te zaaien. De zaden van oost indische kers zijn groot en kunnen rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Uiteraard kan je ook voorzaaien in een bakje en de jonge plantjes verplanten in plastic potjes.
Zaaien in volle grond kan vanaf half april. Voorkweken kan vanaf maart.
Oost-Indische kers eetbaar?
Oost-Indische kers is één van de bekendste en meest gebruikte eetbare planten. De kleurrijke bloemen staan prachtig als garnering bij slaatjes maar ook de jonge bladeren van oost indische kers zijn eetbaar. Zowel de blaadjes, bloemen als zaden hebben een scherpe smaak zoals je kent van radijs en tuinkers.
Je kan van de blaadjes spinazie maken of het als pesto verwerken. Ook de bloemen kan je fijnsnijden en verwerken in aardappelpuré en rijst.
De vruchtjes (zaden) kunnen als kappertjes in azijn opgelegd worden. Hierbij een receptje van Diana’s mooie moestuin:
- Oogst de witgroene zaden. Kies hiervoor zaden die nog aan elkaar vastzitten, je kan ze gemakkelijk losbreken. Zaadjes die al droger zijn, gebruik je niet.
- Pluk 3 handen vol zaadjes en leg ze in water met 15 gr zout gedurende 24 u op kamertemperatuur.
- Giet de zaadjes vervolgens door een zeef en doe ze in een proper potje met peperkorrels en laurierblad. Giet hierover witte wijnazijn of kruidenazijn. De zaadjes moeten minimum 1 cm onder de azijn staan. Bewaar de potjes in de koelkast. Gezien de potjes niet hermetisch worden afgesloten, bewaren ze niet zo lang als ingemaakte potjes. Maar zeker even lang als een echt potje kappertjes dat open staat in de koelkast.
Wist je dat Oost-Indische kers goed is voor je gezondheid? De Inca’s gebruikten de planten vanwege hun geneeskrachtige werking. Het is een natuurlijk antibioticum en bevat veel vitamine C. Het werkt tegen infecties waardoor je minder last hebt van verkoudheid, griep of slijmvliesontstekingen. Je kan ook op verse zaadjes kauwen. Hierbij komt een soort pittige muntsmaak vrij. Of je kan je wagen aan het maken van tincturen met de blaadjes en bloemen.
Oost-Indische kers en biodiversiteit
Ondanks dat Oost-Indische kers van oorsprong uitheems is, is ze belangrijk voor de biodiversiteit. Een belangrijk aspect hierbij is dat Oost-Indische kers niet woekert en dus niet invasief is.
De plant is een waardplant voor de zwarte bonenluis en wordt daarom vaak als lokplant gezet om zwarte bonenluis weg te houden van boontjes. Verder is het een waardplant voor de rupsen van het klein- en groot koolwitje die ook op koolplanten eitjes leggen. Wil je de plant als lokplant gebruiken, plant ze dan in je moestuin in de buurt van het kolenperceel. Het koolwitje verkiest Oost-Indische kers boven de koolplanten.
Verder vormen de kleurrijke bloemen een aantrekkingspool voor bestuivers zoals bijen en vlinders.
Ook interessant om te lezen: