Al tientallen jaren is bekend dat onze akkers verarmd zijn en een gebrek tonen aan mineralen en sporenelementen. Sporenelementen die niet in de grond aanwezig is, kunnen niet door de planten worden opgenomen en worden opgeslagen.
Het gevolg is dat groenten en fruit veel minder mineralen en vitaminen bevatten dan 50 jaren geleden en dat wij dus – ook al eten we verse groenten en fruit – veel minder vitaminen en mineralen binnen krijgen. Vandaar de noodkreet om hieraan iets te doen want iedereen kan op een eenvoudige manier helpen.
Mineralen voor planten

Om je voor te stellen wat lavameel doet, kan je even denken aan vulkanische gebieden waar lava gespuwd wordt. Na een uitbarsting worden die gebieden vruchtbaar vanwege de mineralen die vrijkomen uit de lava en as. Lavameel is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en sporenelementen. Deze mineralen helpen niet alleen de plantengroei te bevorderen, maar dragen ook bij aan het verbeteren van de bodemstructuur, de waterhuishouding en de biodiversiteit van de bodem. Mineralen zijn dus zeer belangrijk voor de bodem.
Zowel op je gras, gazon, in de moestuin, siertuin of kruidentuin kan je lavameel gebruiken. Steenmeel zoals lavameel geven gezondere en meer smakelijke, weerbare planten.
Wat is lavameel?

Lavameel is steenmeel. En steenmeel is fijn gemalen poeder van gesteente. Er zijn verschillende gesteentemelen waaronder lavameel, basaltmeel, bentoniet en zeoliet. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat ze de bodemstructuur verbeteren en zorgen voor een rijke aanvoer aan sporenelementen in de bodem. Met lavameel ga je mineralen toevoegen aan de grond en zijn fysische vruchtbaarheid verbeteren. We kiezen voor lavameel en geen ander gesteentemeel omdat lavameel een zacht gesteentemeel is waardoor hun voedingsstoffen beter oplosbaar zijn dan bij de andere gesteentemelen. Hoe fijner het meel is, hoe sneller de voedingsstoffen ter beschikking komen voor de planten.
Onze lavameel is de fijn gemalen poeder van lavagesteente, afkomstig uit het Eiffelgebied. Dit gesteentemeel bevat een hoge concentratie aan silicium of kiezelzuur maar daarnaast ook calcium, fosfor, magnesium en kleimineralen. Eifelgold lavameel wordt als één van de beste lavamelen beschouwd.
Een ander typisch kenmerk is het hoog gehalte van verschillende sporenelementen. Deze regelen de celvorming en het ontstaan van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor alle leven, zowel plantaardig, dierlijk als menselijk leven. Lavameel zorgt als voedingsstofbinder en ionenwisselaar dat de plant de nodige voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem.
Lavagruis of lavameel
Lavagruis, lavameel of lavazand komt allemaal van hetzelfde vulkanisch gesteente maar de korrelgrootte is verschillend.
- Lavameel: het fijnst gemalen poeder: korrels vanaf 0.022 mm tot maximum 0.1 mm.
- Lavagruis: groffer van korrel, tussen 1 mm en 3 mm. Concreet betekent dit dat de spoorelementen en voedingsstoffen die in lavagruis aanwezig zijn, veel langzamer vrijkomen dan bij lavameel. Lavagruis wordt enkel gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren.
- Lavazand: nog iets grover dan lavagruis, tot 11 mm korrel.
Vandaar dat we altijd kiezen voor lavameel als we de bodem willen verrijken en enkel voor lavagruis als we de structuur van de bodem op korte termijn willen verbeteren.
Waar is lavameel goed voor?
10 redenen om lavameel te gebruiken:
Lavameel vervangt kalk om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden
Het is algemeen geweten: kalk moeten we strooien om onze zure grond te neutraliseren. In het beste geval kiezen we voor zeewierkalk en niet voor de goedkope landbouwkalk die alleen maar schadelijk is voor het bodemleven. Ik verklaar me nader: met kalken wordt Calcium en magnesium aan de grond toegevoegd maar tegelijkertijd worden mangaan en andere spoorelementen aan de grond onttrokken. En sporenelementen zijn nu juist wat er al tekort in de bodem is dus kalken is niet zo’n goed idee. Beter is kalk daarom te vervangen door lavameel.
Lava is een soort meststof

Silicium die in een grote hoeveelheid in lava aanwezig is, zorgt dat fosfor in de grond beter opneembaar wordt voor de planten.
De mineralen in lavameel geven nuttige stoffen af, zoals kalium en magnesium. Kalium is vooral voeding voor de plant, terwijl calcium en magnesium niet alleen de plant voeden, maar ook dienst doen als zuurteregelaars en zorgen voor een goede bodemstructuur. Dus lavameel zorgt rechtstreeks of onrechtstreeks dat fosfor, kalium, calcium en magnesium ter beschikking komt van de planten.
Lavameel stimuleert het bodemleven
Een bodem is het beste als deze neutraal of licht basisch is. Zure grond doodt de micro-organismen zijnde bacteriën en schimmels die in de bodem leven. Deze micro-organismen zijn echter essentieel want ze helpen om de mineralen in de grond (en in het lavameel dat we toevoegen) beschikbaar te maken voor onze planten. Als er geen micro-organismen zijn, blijven de mineralen 'opgesloten' in de bodem en kunnen ze niet door de plant worden gebruikt. Lavameel gebruiken zorgt ervoor dat micro-organismen in de bodem goed kunnen groeien, waardoor planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Met lavameel behandelde bodems, worden in de loop der jaren lichter om te bewerken. Bovendien blijkt dat lavakorrels na jarenlang aanwezig te zijn in de bodem, verweren tot klei waardoor het klei-humus complex ontstaat. Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Lavameel bevat essentiële sporenelementen
Lava zorgt voor essentiële sporenelementen die fruit en groenten smaakvoller en gezonder maken. Essentieel betekent dat ze noodzakelijk zijn voor onze gezondheid. Dankzij de sporenelementen in lava komen er terug voldoende vitaminen en mineralen in de vruchten terecht. Planten kunnen bepaalde aminozuren, vetzuren en vitaminen zelf aanmaken maar geen mineralen produceren. Vitaminen, eiwitten, enzymen en aminozuren hebben nochtans mineralen nodig om hun taken te vervullen dus zo weet je meteen waarom ze zo belangrijk zijn.
Bij gebrek aan mineralen nemen de planten zware metalen uit de grond op, bijvoorbeeld aluminium, kwik en lood. Via de voedselketen komen deze zware metalen in ons lichaam terecht die we gemakkelijker absorberen bij gebrek aan mineralen. Dit kan uiteraard nadelige effecten op onze gezondheid hebben.
Weerbaardere planten
Lava verstuiven op de planten zorgt voor meer weerbare planten. Dit kan zeer eenvoudig met onze lavameel poederverstuiver. Om de twee weken de planten verstuiven doet wonderen! Je groenten zullen sterker en gezonder uitgroeien dan voordien.
De silicium die in de lava aanwezig is, verhardt het blad van de planten en verhoogt de zuurtegraad op de bladeren waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels.

Lavameel tegen insecten

Lavameel werkt vochtabsorberend. Het onttrekt vocht aan het blad waardoor het blad verhardt maar het kan ook onttrokken worden aan de schadelijke insecten die op het blad aanwezig zijn. Denken we maar aan bladluizen, spint, rupsen…
Lavameel verstuiven op het blad, gaat de waslaag van de insectenhuid beschadigen waardoor ze kunnen uitdrogen. Dit werkt vooral goed onder warme en droge omstandigheden. De fijne deeltjes van lavameel geven bovendien irritatie op de luchtwegen van insecten waardoor ze minder actief zijn (eten) of vertrekken als ze dat kunnen.
Tip: Lavameel en buxusmot: Stuif wekelijks jouw buxushagen met lavameel om voor de jonge larven van de buxusmot een onaangename biotoop te creëren en jouw buxushaag tegelijkertijd meer weerstand en vitaliteit te geven.
Lavameel zorgt dat CO2 in de bodem blijft.
Lavameel kan helpen bij het vastleggen van CO2 in de bodem. Dit gebeurt door een proces dat carbonatatie wordt genoemd, waarbij het calcium in het lavameel reageert met CO2 uit de lucht of de bodem, waardoor er calciumcarbonaat (CaCO3) ontstaat. Dit is een stabiel mineraal dat CO2 effectief opslaat.
Dit proces is een van de redenen waarom lavameel en andere gesteentemelen soms worden gezien als hulpmiddelen voor carbon farming of koolstofvastlegging in de bodem.
Goede samenwerking met mycorrhizaschimmels
De mineralen in lavameel vormen eveneens een goed leefmilieu voor mycorrhizaschimmels. De schimmels kunnen zich beter ontwikkelen in een bodem die rijk is aan mineralen. Tegelijkertijd zorgen de mycorrhiza’s ervoor dat de planten de mineralen die aanwezig zijn in de bodem, zoals die uit lavameel, beter kunnen opnemen. Dit versterkt de algehele groei en weerbaarheid van de plant.
Lavameel is ideaal in de composthoop.

Lavameel wordt vaak gestrooid tussen de verschillende lagen van de composthoop zodat de CO2 die ontstaat tijdens de compostering, gebonden blijft. Lava gesteente bindt de voedingsstoffen aan zich waardoor ze niet kunnen uitspoelen of vervliegen. Maar lavameel is -net zoals in de bodem – in de composthoop ook belangrijk om de micro-organismen te doen toenemen waardoor het organisch materiaal sneller wordt afgebroken en omgezet in bruikbare compost. Trouwens compostpieren zijn zot op lavameel. Gebruik 10 kg lavameel op 1M3 compost.
Samenvatting voordelen lavameel
Lavameel is alles in één en onmisbaar in de biologische moestuin. Lees bij de reviews op onze productpagina "Lavameel ervaringen" van andere mensen. Of test het zelf uit en laat ons de resultaten weten.
Lavameel gebruiksaanwijzing
Lavameel kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hierbij alle tips op een rij.
Lavameel strooien
Lavameel strooien op je gazon of lavameel in de moestuin strooien kan à rato van 20 kg lavameel op 100 m2 op jaarbasis. Strooi dan geen andere kalkmeststof. En strooi enkel lavameel als de zuurtegraad van je bodem laag of neutraal is.
Lava gesteente wordt ook tussen de compostlagen gestrooid. Gebruik hiervoor 10 kg lavameel op 1m3 compost.
Lavameel verstuiven
Lavameel wordt best ’s morgens vroeg of ’s avonds verstoven. Het beste effect bekom je als het de volgende 12 u niet regent. Gebruik 250 g per are en verstuif om de twee à drie weken gedurende het hele groeiseizoen van de planten.
Lavameel verstuiven gaat eenvoudig met onze Rootsum poederverstuiver. Je kan het ook met de losse hand lavameel over de planten strooien maar dan krijg je nooit zo’n mooie verdeling. Het is de bedoeling dat er een dun laagje over de planten terecht komt. Een stofmasker opzetten kan nooit kwaad, zeker niet als je een grote tuin hebt en zeer regelmatig stuift.
Hoe vaker je stuift, hoe meer de zuurtegraad van de bodem stijgt. Dus zeker geen andere kalk toevoegen en regelmatig met een pH- meter de zuurtegraad van je bodem meten.
Lavameel oplossen in water
Om lavameel te spuiten, los je 300 g lavameel op in 10 l water. Je spuit dit op de bladeren. Na het drogen blijft een laagje stof op de bladeren achter. Bij gladde bladeren gaat er echter veel afvloeien en in de grond in plaats van op de bladeren terecht komen. Om oplosbaar te zijn, moet lavameel minimum een fijnheid van 0.1 mm hebben.
Lavameel in dierenverblijven
Het waterabsorberend vermogen van lavameel zorgt ervoor dat de ammoniak in mest gebonden wordt. Hierdoor vermindert de geuroverlast in dierenverblijven sterk. Gebruik 250 gr per m2, zo vaak als nodig. Als je nadien het mest met stro verwerkt in de composthoop of op een aparte hoop, komt zo later het lava gesteente ook in de tuin terecht.
Lavameel gemengd met zand vormt een ideaal bad voor je kippen. Zorg ervoor dat je kippen een stofbad kunnen nemen waardoor bloedluizen, teken en en vlooien kunnen vermeden worden.
En wist je dat lava gezond is voor de spijsvertering van de dieren?! Dus gras bemesten met lavameel is zeer goed voor de koeien en paarden en vooral ook voor het gras zelf. Gebruik 20 kg per 100 m2 grasoppervlakte.
Laatste comment
Zoek Lavagruis 0-4mm of 1-3mm
Door Joke Vleggaar
Gepost op Okt 03, 2024 16:54