Alhoewel zoete aardappelen bijna een jaarrond te koop zijn, vind ik het toch eerder een herfst- en wintergroenten.
Met zoete aardappelen kan je soepen maken maar even goed desserts en uiteraard veel verschillende maaltijdgerechten. Alle gerechten die ik hier beschrijf, heb ik zelf uitgeprobeerd. De lekkerste wil ik graag met je delen!
Zoete aardappelsoep met kokos en limoen

Wat heb je nodig?
- 3 uien, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stuk verse gember van 3 cm, geraspt
- 1.5 kg zoete aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 4 blokjes vegan bouillonblokjes, peper, paprikapoeder
- 200 ml kokosmelk (blik)
- sap van 1 of 2 limoenen naargelang smaak
- olijfolie
Hoe maak je zoete aardappelsoep?
- Bak eerst de uien, het knoflook en geraspte gember aan in olijfolie.
- Voeg de zoete aardappelstukjes en water toe.
- Afkruiden met de bouillonblokjes en andere kruiden.
- Limoensap toevoegen en 20 min laten koken.
- Na het mixen de kokosmelk toevoegen en nog kort laten koken.
Alternatief: de soep kan ook zonder kokosmelk worden gemaakt of in plaats van kokosmelk kunnen 3 tomaten worden toegevoegd.
Gevulde auberginerolletjes in zoete aardappelsaus

Wat heb je nodig?
- olijfolie
- 300 g kippengehakt
- 1 lange aubergine
- 1 zoete aardappel
- 3 uien, 3 teentjes knoflook
- 400 g tomaten en zongedroogde tomatenpuré
- Kruiden: peper, kurkuma, kaneel, curry
- Geraspte kaas
Hoe ga je te werk?
- Snij de uiteinden van de aubergine en vervolgens overlangs in dunne plakken van 0.5 cm. Bak de aubergineplakken in olijfolie zodat ze zachter worden maar niet plat.
- Laat de aubergineplakken afkoelen.
- Kruid het gehakt met peper en curry. Doe er een beetje gesnipperde ui bij. Maak rolletjes van het rauw gehakt. Leg ze op de aubergineplakken en rol ze op.
- Snij de zoete aardappel in dunne plakjes. Leg deze in een ovenschotel en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Bak de zoete aardappel in de oven op 180°C terwijl je de tomatensaus bereid.
- Voor de saus: stoof ui en knoflook. Voeg paprikapoeder, kurkuma en kaneel toe. Voeg de tomatenstukjes toe en laat het geheel 15 m zachtjes koken. Werk af met zongedroogde tomatenpuré.
- Overgiet de zoete aardappelschijfjes met de tomatensaus. Leg hierop de gevulde auberginerolletjes. Bestrooi met gemalen kaas en zet het op 200 °C in de oven voor 20 minuten. Super lekker!
Zoete aardappelfrieten

Wat heb je nodig?
- 450 gram zoete aardappel
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepel maïzena
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel tijm
- peper & (zee)zout
Hoe maak je zoete aardappelfriet krokant?
- Schil de zoete aardappelen en snij ze in grove frieten. Niet te fijn snijden is erg belangrijk want anders zijn ze na het bakken te vet.
- Na het snijden de frietjes een half uur laten weken in water om vervolgens goed droog deppen in een theedoek.
- Doe bij de droge frietjes de maïzena en kruiden. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie.
- Bak de frieten in de oven op 200 °C. Na 10 minuten de frietjes omkeren zodat ze aan alle kanten krokant gebakken worden.
Heel lekker met wintergroentjes!
Hummus van zoete aardappel

Deze hummus is lekker als broodbeleg maar kan ook gebruikt worden als basis voor vegan burgers.
Wat heb je nodig?
- 200 g zoete aardappel
- 2 bosuitjes
- 1 teentjes knoflook
- 130 gr kikkererwten
- 1 el citroensap
- 2 eetlepels tahin
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 snuf chilipoeder
- Peper en verse korianderblaadjes
- enkele ijsblokjes
Hoe maak je zoete aardappelhummus?
- Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
- Leg de zoete aardappelstukjes op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak de zoete aardappelen tot ze gaar zijn; 30 tot 45 minuten. Laat ze afkoelen.
- Kook de kikkererwten, ook als ze voorgekookt zijn, nog 15 min. Giet ze af en dep de kikkererwten met keukenpapier. De velletjes van de kikkererwten lossen op die manier en kan je verwijderen.
- Pureer de kikkererwten met de zoete aardappel, de ijsblokjes en de kruiden in een blender. Door de ijsblokjes wordt de hummus luchtiger. Voeg de ringetjes bosui en verse korianderblaadjes als laatste toe.
Tip: meestal heb je teveel gemaakt maar geen nood. Deze hummus kan je zonder smaakverlies invriezen.
Hoe maak je een veggie burger?

Ga te werk zoals hierboven beschreven. Voeg in de blender nog extra havermout toe indien de constitutie niet vast genoeg zou zijn. Maak burgers en laat ze 15 minuten rusten in de koelkast. Bak ze vervolgens in de pan.
Zoete aardappel gevuld met linzen en feta

Dit vegan gerecht is super lekker en kan gecombineerd worden met een slaatje.
Wat heb je nodig?
- 2 kleine, zoete aardappelen
- 75 gr linzen, niet gekookt
- 125 g feta
- Tijm, laurier, sojasaus, peper
Hoe maak je het?
- Kies voor dit gerecht kleine zoete aardappelen.
- Spoel de zoete aardappelen af en dep ze droog. Wikkel ze met wat olijfolie in aluminiumfolie en zet ze in de oven bij 180°C. Pof ze in de oven tot ze zacht zijn.
- Doe de linzen in een kop. Voeg tweemaal zoveel water toe als de kopinhoud met linzen. Kook vervolgens de linzen met laurier, tijm, sojasaus en peper. Na 30 min zijn ze gaar en kan je de laurier en tijmtakjes verwijderen.
- Brokkel of snij de feta in stukjes en voeg deze toe aan het linzenmengsel. Laat het linzenmengsel eerst wat afkoelen, anders smelt de feta.
- Snij een gleuf in de gepofte zoete aardappel en vul met het warme linzenmengsel. Bedek eventueel met gemalen kaas en gratineer nog even in de oven.
Brownie van zoete aardappel

Uiteraard zijn er tal van lekkere dessertjes te maken met zoete aardappel. Ze zijn immers zoet van zichzelf. Heerlijk dus om een gezond toetje te kunnen serveren!
Wat heb je nodig?
- 200 g zwarte chocolade, minimum 50 % cacao
- 200 g zoete aardappel
- 4 eitjes
- 2 eetlepels speltbloem
- ½ zakje bakpoeder
Hoe maak je brownie van zoete aardappel?
- Schil de zoete aardappel en snij hem in stukjes.
- Stoom hem in een bodempje water.
- Na het garen, afgieten en de chocolade in stukjes toevoegen. De chocolade smelt zo dankzij de warme zoete aardappelstukjes.
- Voeg ook de bloem en bakpoeder toe en meng alles tot een homogene massa.
- De eitjes in een maatbeker doen en mixen tot een schuimig geheel ontstaat. Het eimengsel voorzichtig mengen onder het chocolademengsel. Het geheel in een beboterde bakvorm doen.
- Oven voorverwarmen op 150°C.
- Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak gedurende 40 minuten. Je kan in de brownie prikken om te zien of het doorbakken is.
Ook interessant om te lezen: