Van november tot en met februari kan je genieten van deze wintergroente! Ze is niet alledaags en voor veel mensen nog onbekend maar overheerlijk!
Met plezier deel ik hierbij de receptjes die ik zelf uitprobeerde.

Romige aardperensoep
Wat heb je nodig?
- 500 gr aardperen en twee aardperen om te frituren
- 3 gesnipperde uien
- 2 stengels prei
- 1 grote pastinaak
- 150 gr bruine champignons
- 1.5 dl room facultatief
- Zout, peper, tijm en venkelzaden
Hoe maak je het?
- Schil alle groenten en snij ze in blokjes behalve 2 aardperen die dienen om te garneren.
- Fruit in een kookpot de uien en venkelzaden. De venkelzaden zijn essentieel voor de smaak! Voeg vervolgens alle groenteblokjes toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg water en bouillonblokjes toe en versgemalen peper. Kook 20 min. tot de groenten gaar zijn. Voeg de laatste 10 minuten de preistukjes toe.
- Snij ondertussen de paddenstoelen in stukjes.
- Mix de soep.
- Voeg de gesneden champignons en room toe.
- Schil de overgebleven aardperen en frituur ze. Garneer met aardpeerchips.
Een ovenschotel van aardperen, pastinaak en pompoen
Wat heb je nodig?
- 400 g aardperen
- 2 pastinaken geschild
- 200 g flespompoen of zoete aardappel geschild en in stukjes gesneden
- 2 rode ui in stukjes
- Tijm, grof zeezout en peper
- Olijfolie
- Karwijzaad
- 500 g skyr
- Knolflook
- Geraspte schil van citroen
Hoe maak je het?
- Snij aardperen, pastinaak en pompoen in plakken van 1.5 cm dik.
- Doe dit in een ovenschotel met de tijm, ui, peper en zout. Leg hierbij een zestal ongepelde knoflookteentjes.
- Overgiet rijkelijk met olijfolie, roer alles goed door elkaar en bak 45 à 60 min in de oven op 180°C. Mochten de groenten zwart gaan blakeren, leg een stukje aluminiumfolie over de ovenschotel.
- Voor de dip: Rooster het karwijzaad. Meng dit bij de skyr samen met de geraspte citroenschil, zout en peper. Rasp naar smaak nog een beetje knoflook in de skyr.

Puree van aardperen met parmezaanse kaas
Wat heb je nodig?
- 500 gr aardperen, geschild en in stukken gesneden
- 3 teentjes knoflook
- 1 handvol bladpeterseli
- 50 gr parmezaan (facultatief, ik vond het gerecht puurder zonder kaas)
- Cashewroom of een andere plantaardige room
- Peper, zout, tijm, rozemarijn
Hoe maak je het?
- Maak een marinade van olijfolie met knoflook, tijm en rozemarijn, peper en zout.
- Roer de stukjes aardpeer door de marinade en doe ze in een ovenschotel.
- Rooster ze 20 minuten op 180°C en roer regelmatig om.
- Doe de geroosterde aardperen in de keukenmachine met bladpeterselie en parmezaan kaas en mix tot een smeuïge puree. Voeg wat cashewroom toe als de mengeling te droog is. Eventueel ook nog extra peper en zout toevoegen.

Aardpeertaartjes met geitenkaas
Wat heb je nodig?
- 400 gr geschilde en geraspte aardpeer
- 100 gr brokjes geitenkaas, kan ook vervangen worden door roquefort
- 2 gesneden sjalotjes
- 2 eitjes
- Zout en peper, karwijzaad, knoflook
- Olijfolie
Hoe maak je het?
- Doe alle ingrediënten samen in een kom. Klopt de eitjes los en voeg ze toe aan het mengsel.
- Giet het mengsel in een ovenvaste koekenpan. Bak eerst 5 min op het vuur en zet het vervolgens in de oven. Heb je geen ovenvaste koekenpas, stort het mengsel meteen in een taartschotel en bak in de oven op 180°C.
- Ik vond dit erg lekker en feestelijk!

Aardperen met witloof
- 600 g aardperen
- 4 stronken witloof
- 1 appel
- Bladpeterselie
- 80 g hazelnoten, geroosterd
- Boter en olijfolie
- Peper en zout
Hoe maak je het?
- Stoof het witloof in een andere kookpot.
- Was de aardperen en snij ze in plakken van 1.5 cm. Bak ze in olijfolie gedurende 20 min. Je kan ze ook fritureren, wat sneller gaat.
- Voeg de groenten samen met de kleine blokjes van de appel, fijngehakte peterselie en grofgemalen hazelnoten. Je kan de appelstukjes vers verwerken of ook bakken in de pan.

Aardappelgratin met aardperen en geitenkaas
Lekker bij een feestelijke maaltijd met wild.
Wat heb je nodig?
- 300 gr aardperen
- 400 gr aardappelen
- 3 teentjes knoflook
- 400 ml cashewroom of 200 ml cashewroom en 200 ml yoghurt
- 150 gr geraspte of gebrokkelde geitenkaas
- Zout, peper en tijm
Hoe maak je het?
- Schil de aardperen en snijd ze in plakjes. Leg ze in water om verkleuring te voorkomen.
- Schil de aardappelen en snij ze in plakjes.
- Kook de aardpeerplakjes en aardappelen 5 min.
- Doe de plakjes aardpeer en aardappel in laagjes in een ovenschotel.
- Pers knoflook over het geheel.
- Schenk tussen elke laag wat room, strooi ook peper en zout op het mengsel.
- Als toplaag strooi je de gebrokkelde geitenkaas met room, al dan niet gemengd met yoghurt.
- Bakken op 180°C gedurende 60 min.
Gratin van aardpeer
Wat heb je nodig?
- 800 g aardpeer
- 350 ml cashewroom
- 3 eieren
- 100 g gemalen kaas
- 3 teentjes look
- Peterselie
- Zout, peper, noodmuskaat
Hoe maak je het?
- Schil de aardperen en snij ze in plakjes.
- Roer de eitjes los met de room, kaas en knoflook. Kruid met peper, zout en noodmuskaat.
- Leg de plakjes aardpeer in een ovenschotel. Giet het roommengsel erover en bak 40 min.
- Afwerken kan met fijngesnipperde peterselie.

Aardpeer chips
Wat heb je nodig?
- Aardperen
- Frituurolie of kokosolie
- Zout
- Streepjes
- Streepjes
- Streepjes
Hoe maak je aardpeer chips?
- Was de aardperen en verwijder lelijke plekken. Jje hoeft ze niet te schillen.
- Snijd de aardperen in dunne plakjes met een mandoline of komkommerschaaf.
- Leg de aardpeerplakjes nog 10 minuten in koud water en dep ze goed droog met een keukenhanddoek. Zo wordt het overtollige zetmeel verwijderd.
- Warm de frituurolie op tot 170°C.
- Bak de aardpeerplakjes enkele minuten. Zo mogen niet bruin bakken. Net als bij frietjes bij je ze eerst voor. Frituur niet te veel aardpeerschijfjes in één keer, dan is de chips minder knapperig.
- Leg op een stukje keukenpapier en laat afkoelen.
- Bak ze nog een tweede keer, deze keer mogen ze wel een goudbruin kleurtje krijgen. Als je maar een kleine portie aardpeerchips hebt, kan je ze ook in één keer frituren.
- Strooi wat zout op de aardpeer chips.
- Lekker als bijgerecht of aperitiefhapje.
Tip: Heb je geen friteuse of moet je veel aardpeerchips bereiden, is de oven de beste keuze. Leg bakpapier op een ovenplaat en verdeel hierover de aardpeerplakjes zodat ze elkaar niet overlappen. Doe dan een beetje olie over de aardpeerschijfjes en verdeel de kruiden (zout, paprika,..) Hutsel alles goed door elkaar en bak 10 minuten op 150°C. Draai dan de aardpeerchips om en bak nogmaals 10 minuten.

Kip met aardperen
Wat heb je nodig?
- 2 kippenbillen
- 2 uien en 3 teentjes knoflook
- 200 gr champignons, wit of bruin
- 300 gr aardperen
- Een kwart pompoen Hokkaido
- 3 dl cashewroom of een andere plantaardige room
- Zout, peper, mosterd, sojasaus, olijfolie
Hoe maak je het?
- Wrijf de kippenbillen in met zout en peper en braad ze aan in boter. Voeg water en sojasaus toe en laat sudderen tot de kip gaar is.
- Schil ondertussen de aardperen en pompoen en snij ze in plakjes.
- Fruit de ui en knoflook in olijfolie in een andere kookpot. Voeg de aardpeerschijfjes toe en na 10 minuten de pompoenstukjes. Voeg een klein beetje water toe, samen met de room, een eetlepel mosterd en een half bouillonblokje.
- Als de groenten gaar zijn, voeg je de champignons toe.
- Voor wie meer koolhydraten wil, kan hierbij een broccolipuré maken of gebakken patatjes.
- Een schotel die je op voorhand kan maken!
Ik wens je veel kookplezier en hoop dat je geniet van deze niet alledaagse gerechten!
Ook interessant om te lezen: