Buxus
De buxus, ook wel bekend als de buxus sempervirens of gewoon de wilde buxus, is een plant die oorspronkelijk in Zuid-Europa, Azië en Noord-Afrika voorkomt. In België en Nederland kan Buxus verwilderd aangetroffen worden, meestal gaat het om weggegooid tuinafval dat in de grond is geworteld. In België is buxus inheems aan te treffen in de Viroin en het Maasdal. Buxus was lange tijd een populaire tuinplant tot ze getroffen werd door de buxusmot.
Buxusmot
De buxus ondervindt veel last van de buxusmot. Ondanks dat de buxusmot plaag meer onder controle is, worden er weinig nieuwe buxussen aangeplant.
Buxusvervanger
Als vervanger voor buxus wordt meestal Ilex crenata of Japanse hulst aangeraden. Ilex crenata lijkt het meeste op buxus omdat de plant dezelfde kleine, groenblijvende blaadjes heeft. Net als buxus kan de plant gesnoeid worden en krijgt ze bessen in de herfst. Ondanks dat de plant niet inheems is, kan ze goed tegen de koude waardoor ze wel geschikt is voor ons klimaat. In tegenstelling tot buxus is deze plant weinig gevoelig aan ziektes.
Naast Ilex crenata kan je je buxushagen ook vervangen door planten die meer bijdragen aan de biodiversiteit en ook in haagvorm kunnen geplant worden. Denk hierbij aan vetkruid (sedum), lavendel of de klassieke hulst (Ilex).
Buxus snoeien
Hierbij enkele tips:
- Buxus kan worden gesnoeid in verschillende vormen, van rechte hagen tot bolvormige of andere decoratieve vormen. Het is belangrijk om de gewenste vorm in gedachten te houden en altijd van boven naar beneden te snoeien.
- Voor een rechte haag, snoei de bovenkant breder dan de onderkant om te zorgen voor een geleidelijke vorm.
- Snoei niet meer dan een derde van de plant in één keer, omdat dit de buxus kan verzwakken. Als je een zware snoei wilt doen, doe dit dan in stappen over meerdere jaren, zodat de plant de tijd heeft om zich aan te passen.
- Wanneer: Snoei buxus in het voorjaar (eind maart tot begin april) bij bewolkt weer. Een lichte snoei kan ook in de zomer (eind juni - juli) en in de herfst (september) plaatsvinden, maar vermijd zware snoei in de herfst.